Actueel 2024
Samen sterk voor natuur en landschap: actie tegen mega-industrieterrein Elmpt
Kerstwens en donatie oproep
De plannen voor een mega-industrieterrein op het voormalige militaire vliegveld Elmpt stuiten op steeds meer verzet. De plaatselijke BUND-groep in Niederkrüchten heeft zich solidair verklaard met de inspanningen van Groen Grensland en is een petitie gestart om deze ingrijpende plannen tegen te houden. Hun steun betekent een belangrijke stap in de strijd voor het behoud van natuur en landschap in deze unieke grensregio.
Daarnaast hebben we groot nieuws: de Landesgemeinschaft Naturschutz und Umwelt Nordrhein-Westfalen e.V. (LNU) heeft zich aangesloten bij onze missie. Samen met Groen Grensland zal LNU juridische procedures starten om de plannen te blokkeren. Om deze samenwerking te bekrachtigen, wordt momenteel een overeenkomst voor de gezamenlijke rekening opgesteld waarmee we de kosten van de juridische procedure kunnen financieren. Uw hulp is cruciaal.
We roepen iedereen op om bij te dragen aan deze strijd voor onze leefomgeving. Donaties zijn van harte welkom op de gezamenlijke rekening die speciaal voor deze zaak is geopend. Samen kunnen we een vuist maken tegen deze megalomane plannen en zorgen voor een toekomst waarin natuur en duurzaamheid vooropstaan.
Meer informatie over hoe u kunt doneren, vindt u HIER De of HIER Ne
Lang verwachte presentatie Landschapsbiografie Midden-Limburg in Roermond
Roermond, 29 november 2024 – In een sfeervolle en bomvolle Oranjerie werd de langverwachte landschapsbiografie van Midden-Limburg feestelijk gepresenteerd. Ruim 300 genodigden genoten van een middag vol inspirerende verhalen en indrukwekkende beelden over de natuur en het landschap van Midden-Limburg.
De middag werd verrijkt met lezingen van diverse auteurs die elk een unieke blik wierpen op het gebied. Math de Ponti nam het publiek mee naar de geheimen van de Meinweg, terwijl Rob Geraeds de fascinerende stroom van de Vlootbeek belichtte. Bas Raaijmakers bracht de mysterieuze wereld van de Adder tot leven, en Ernest van Asseldonk onthulde het bijzondere gedrag van de Nachtzwaluw. Ook stedelijke natuur kwam aan bod, gepresenteerd door John van den Berg, met daarnaast boeiende bijdragen van Nikki Meijer en Sanne Kortekaas.
Visuele Première: Ode aan het Landschap
Ook een mooi moment was de première van de videotrailer, gemaakt door Hans Heijnen. Deze korte film, vol gedetailleerde kaarten en mooie dronebeelden, bood een visuele samenvatting van de landschapsbiografie. De trailer maakte duidelijk dat Midden-Limburg een schatkamer aan natuur en historie is, en wekte enthousiasme voor het boek.
Een Moment van Erkenning
Het eerste exemplaar werd feestelijk overhandigd door Ton Lenders, voorzitter van Stichting Natuurpublicaties Limburg, aan de wethouders Dirk Franssen (Roermond) en Jan Smits (Roerdalen). Daarna volgde een speciaal moment voor de 73 auteurs van het boek: zij kregen elk hun persoonlijke exemplaar overhandigd, als erkenning voor hun bijdragen aan dit monumentale werk.
De middag was een feestelijke bijeenkomst, waar natuurliefhebbers en experts samen kwamen om het landschap van Midden-Limburg te vieren. Benieuwd naar de schoonheid van deze regio? Bekijk de videotrailer en laat je inspireren door de verhalen en beelden. Mis deze kans niet om de trilogie aan te schaffen en zelf de rijkdom van Midden-Limburg te ontdekken!
Bestellen? De landschapsbiografie is verkrijgbaar via maasterrassen.nhgl.nl.
Mogelijk reactivering van spoorlijn door natuurgebied leidt tot zorg en discussie

De herziening van het streekplan voor het district Keulen brengt een controversieel voorstel met zich mee: de mogelijke reactivering van de spoorlijn Dahlhem-Elmpt. Deze lijn, die dwars door waardevolle natuurgebieden zoals de Meinweg en het Elmpter Wald loopt (variant b) op de kaart), heeft zorgen opgeroepen bij natuur- en milieubeschermers.
Uit documenten blijkt dat planners uit Düsseldorf hebben aangedrongen op opname van deze spoorlijn in het nieuwe regionale plan van Keulen. De reden? De lijn zou een essentiële verbinding kunnen vormen met het geplande industriegebied in Elmpt. Dit verzoek zet druk op de regionale planners in Keulen en suggereert dat de realisatie van het project een serieuze overweging is.
Milieuorganisaties en andere betrokkenen benadrukken de unieke ecologische waarde van de Meinweg en het Elmpter Wald en vrezen dat de reactivering van de spoorlijn de biodiversiteit en natuurlijke balans in gevaar brengt. Een zienswijze waarin deze bezwaren worden toegelicht, is inmiddels ingediend, zie HIER.
De discussie over de balans tussen economische ontwikkeling en natuurbescherming blijft voorlopig onverminderd actueel.
Industrieterrein Elmpt
Steun onze strijd: Groen moet echt groen blijven!

Beste natuurliefhebbers en vrienden van een groen grensland,
De toekomst van onze prachtige natuurgebieden staat op het spel. Ondanks vele bezwaren heeft de gemeente Niederkrüchten het bestemmingsplan voor het industrieterrein Elmpt goedgekeurd. Hierdoor dreigt een enorme aantasting van waardevolle natuurgebieden en de leefomgeving van mens en dier. Dit mogen we niet laten gebeuren – en we hebben jouw hulp nodig om onze strijd voort te zetten.
Waarom we doorgaan
De lokale overheid negeert onze bezwaren en zet het project door, ongeacht de ernstige gevolgen voor de natuur en habitats:
– Geluidsoverlast: De beloofde maatregelen zijn onvoldoende en bieden geen structurele oplossingen voor de langdurige geluidsoverlast voor omwonenden.
– Stikstofuitstoot: De emissies zullen de grenzen van de nabijgelegen Natura 2000-gebieden ver overschrijden.
– Waterhuishouding en grondwaterstanden: Belangrijke natuurgebieden dreigen te verdrogen omdat de effecten van de bouwplannen onvoldoende zijn geanalyseerd.
– Lichtvervuiling: Er is geen rekening gehouden met de negatieve gevolgen voor kwetsbare natuurgebieden zoals het Meinweggebied.
– Landschapsvervuiling: Het unieke vogelreservaat wordt bedreigd door de aanleg van een enorm industrieterrein.
Burgerparticipatie genegeerd
Meer dan 900 bezorgde burgers hebben hun mening en bezwaren kenbaar gemaakt, maar deze zijn zonder serieuze overweging terzijde geschoven. Het inspraakproces is verworden tot een farce. We zullen dit niet laten gebeuren en blijven vechten voor een eerlijke behandeling van onze zorgen en een toekomst waarin de natuur op de eerste plaats komt.
Uw steun is onmisbaar
We gaan door, want de natuur verdient een stem. Maar juridische procedures zijn duur. Daarom vragen we u om een donatie, zodat we de strijd samen kunnen voortzetten. Jouw donatie zal een verschil maken: het zal ons helpen om bezwaar te blijven maken, juridische stappen te ondernemen met als doel onze groene ruimten ook in de toekomst veilig te stellen.
Steun Groen Grensland e.V. en help ons de natuur te beschermen. Doneer vandaag nog op
Grünes Grenzland e.V.,IBAN: DE 7731 0601 8100 4565 0030, zie ook https://www.gruenes-grenzland.net/aanmeld-formulier/#Financieelondersteunen
en zorg ervoor dat “groen” niet alleen een belofte blijft, maar een realiteit waar we trots op kunnen zijn.
Groen Grensland is een erkend goed doel, dus je donatie is aftrekbaar van de belasting.
Samen kunnen we ervoor zorgen dat groen ook echt groen blijft.
Stikstofmaatregelen van Rockwool dreigen zinloos te worden door nieuw bedrijventerrein Javelin Park Elmpt

Terwijl het bedrijf Rockwool, een van de grootste stikstofuitstoters van Nederland, plannen maakt om zijn stikstofuitstoot aanzienlijk te verlagen, dreigen deze inspanningen teniet te worden gedaan door de komst van een nieuw bedrijventerrein net over de grens in Duitsland. De bouw van Javelin Park in Elmpt, op slechts enkele kilometers van natuurgebied de Meinweg, zal zorgen voor een forse toename van stikstofemissies in de regio.
Rockwool investeert in milieuvriendelijkere productie
Rockwool, gelegen nabij de Meinweg, ontvangt miljoenen euro’s aan subsidie om een nieuwe verlengde uithardingsoven te bouwen. Deze oven, die in 2026 en 2027 wordt gerealiseerd, maakt het mogelijk om bij de productie van steenwol-isolatie een milieuvriendelijker bindmiddel te gebruiken. Dit zou een jaarlijkse reductie van maar liefst 42.000 kilogram ammoniak betekenen, een belangrijke stap richting een duurzamere productie.
Javelin Park Elmpt: een bedreiging voor de natuur
Echter, net over de grens in Duitsland staat Javelin Park gepland, een bedrijventerrein dat door de toename van verkeer naar verwachting jaarlijks 1.569 kilogram ammoniak (NH3) en 25.700 kilogram stikstofoxiden (NOx) zal uitstoten. Hierbij zijn dus nog niet eens de emissies van de bedrijven die zich hier gaan vestigen meegerekend.
Dweilen met de kraan open
Hoewel de inspanningen van Rockwool een positieve bijdrage kunnen leveren aan de verlaging van stikstofuitstoot in de regio, worden deze vooruitgangen ernstig bedreigd door de extra emissies van Javelin Park. De verwachte toename van stikstofdepositie zal het effect van de geplande maatregelen grotendeels tenietdoen. Hierdoor blijft de kwetsbare natuur van de Meinweg onder druk staan.
In een brief aan de provincie Limburg doen we een oproep om dringend maatregelen te nemen om de stikstofuitstoot in de regio effectief te beheersen. De situatie rondom Rockwool en Javelin Park laat zien dat de inspanningen van één bedrijf om emissies te verlagen, niet voldoende zijn zolang nieuwe bronnen van stikstofuitstoot worden toegestaan, zie Hier
Presentatie Natuur- en landschapsbiografie De Midden-Limburgse Maasterrassen



Op vrijdag 29 november wordt de Natuur- en Landschapsbiografie van Midden-Limburg feestelijk gepresenteerd. Vijf redactieleden, 73 auteurs en tientallen fotografen hebben meer dan drie jaar aan dit boek gewerkt Het resultaat mag er zijn, het wordt een trilogie over de geologie, de historie, het klimaat, het landschap en met name de natuur van Midden-Limburg met een totale omvang van bijna 1100 pagina’s.
De volledige titel van het boek is ‘De Midden-Limburgse Maasterrassen. Land van beken en breuken’. Het bestaat dus uit drie afzonderlijke delen.
In deel 1 wordt een overzicht gegeven van het Midden-Limburgse landschap en haar ontstaansgeschiedenis. Ook wordt ingegaan op de rol die de mens daarin heeft gespeeld.
In deel 2 worden in samenhang de natuurgebieden beschreven, zoals de stroomdalen van de Maas en de Roer en de natuurontwikkeling die daar heeft plaatsgevonden. Maar aandacht gaat ook uit naar de stroomgebieden van de Swalm, de Vlootbeek en de Middelsgraaf. De hoger gelegen stuifzandgebieden, zoals de Beegderheide, de Breidberg-Driestruik en het Marissen worden beschreven. Centraal in deze biografie staat het huidige Nationaal Park De Meinweg waar het terrassenlandschap in volle glorie te bewonderen is. Omdat de natuur niet ophoudt bij een landsgrens, wordt ook ingegaan op de gebieden net over de grens in Duitsland zoals het Brachterwald, het Elmpterwald, de Duitse Meinweg en het Duitse deel van het stroomgebied van de Swalm.
Het derde deel bevat portretten van icoon- en gidssoorten, organismen die kenmerkend zijn voor de natuurterreinen in de Midden-Limburgse Maasterrassen. De beschrijving van hun ecologie is toegesneden op de lokale situatie.
Alle onderwerpen zijn rijkelijk voorzien van foto’s en bij de terreinbeschrijvingen zijn ook wandelingen toegevoegd zodat de natuur daadwerkelijk ervaren en beleefd kan worden.
Deze presentatie vindt plaats in Theaterhotel de Oranjerie, Kloosterwandplein 12-16, 6041 JA Roermond en begint om 14.00 uur, vanaf 13.30 u inloop met koffie.
Het boek is tijdens de bijeenkomst te koop voor € 28,00.
U kunt zich aanmelden voor 1 november via onderstaand link.
https://publicaties23.nhgl.nl/natuurlijk-limburg/maasterrassen
U vindt hier ook het volledige programma van de bijeenkomst.

Zienswijze tegen nieuwe windenergiegebieden in de grensregio
Groen Grensland en de Natuur en Milieufederatie Limburg maken zich grote zorgen vanwege impact op Nationaal Park de Meinweg en Elmpter Wald.
In het Regional Plan Düsseldorf, een soort streekplan voor de regio Düsseldorf, worden gebieden gepresenteerd, waar uitbreiding van windenergie mogelijk is. Een aantal van de potentiële locaties ligt vlak bij de landsgrens, zie paarse gebieden op de kaart.

Middels deze zienswijze d.d. 27 08 2024 willen wij onze zorgen uiten met betrekking tot een mogelijke aanwijzingen van diverse locaties en zelfs voorkeurslocaties in of in de directe nabijheid van de beschermde natuurgebieden Elmpter Schwalmbruch, Elmpter Wald en de Meinweg allen gelegen in het hart van het internationale grenspark Maas-Swalm-Nette. Het gaat hierbij om de volgende gebieden: Nie01-A_Alternative, Nie02, Nie03, Nie04, Nie05-alternatief en Nie06.
Gelet op het belang voor natuur en landschap focussen we ons echter op de locaties ten westen van Elmpt in gemeente Niederkrüchten. Bovendien zijn dit de locaties waar momenteel nog geen windturbines staan, hetgeen betekent dat we Nie04 en Nie06 buiten beschouwing laten.
Voor de vier resterende locaties zijn wij van mening dat deze én niet als Windenergie gebied (WEB) én al helemaal niet als versnellingsgebied zouden mogen worden aangewezen.

De belangrijkste reden is dat Nie01-A, Nie02, Nie03, en Nie05-alternatief op zeer korte afstand van het het Vogelschutzgebiedt VSG DE-4603-401 “Schwalm-Nette-Platte mit Grenzwald u. Meinweg zijn gesitueerd en dat significante aantasting van de soorten van het vogelreservaat die onder de instandhoudingsdoelstelling vallen, niet kan worden uitgesloten, vooral omdat aan de voorwaarde om maatregelen te nemen die de schade moet voorkomen danwel beperken , niet kan worden voldaan.
Voor een uitgebreide onderbouwing verwijzen we naar de zienswijze, zie hier.
Overigens wordt onze zienswijze ook onderschreven door de LNU, zie hier
Gelukkig is de kreis Viersen ook zeer kritisch op de door ons bekritiseerde locties, zie hier
Uit de reactie van de Kreis blijkt ook eens te meer de onverenigbaarheid van het Javelin Park en de windturbines die voor een deels zelfs in de gereserveerde natuurcompensatiegebieden zijn gepland.
Meinweg Ecotop
Het natuursymposium voor de Nederlands-Duitse grensstreek
Op zaterdag 28 september 2024 vindt de 16e Meinweg Ecotop plaats. Het thema van de Meinweg Ecotop 2024 is: De invloed van het klimaat op voorkomen van diersoorten, winnaars en verliezers.
De Meinweg Ecotop vindt plaats in Kasteel Daelenbroeck, Kasteellaan 2, 6075 EZ Herkenbosch. Tijd: 08.30 – 17.30 uur.
Meer informatie vindt u hier

Zienswijze Bebouwingsplan Elm-131 ”Javelin Park Ost
Door Groen Grensland is een zienswijze ingediend die in lijn is met de zienswijze die wij eerder hebben ingebracht tegen de 61e wijziging van het bestemmingsplan van de gemeente Niederkrüchten ” Militair terrein Elmpt”. De toen gemaakte bezwaren zien we als integraal bestanddeel van het onderhavige document. Wel hebben we nu meer focus aangebracht, waarbij wij ons vooral richten op de te verwachten verdroging van beschermde natuurgebieden. Daarnaast richten wij ons op de veel te beperkte natuurcompensatie. De zienswijze staat hier:
Bebauungsplan Elm-131 ”Javelinpark Ost” Duits
Bebouwingsplan Elm-131 “Javelin Park Oost’’ Nederlands

Elmpt, Javelin Park
BUND : Het einde voor de natuur en levenskwaliteit in Niederkrüchten!
Door de BUND Niederkrüchten is een flyer met een bezwaarschrift op hoofdlijnen gemaakt die wij als Groen Grensland volledig onderschrijven. Deze kunt u hier kunt downloaden. Kruis aan welke argumenten volgens u van toepassing zijn , vul uw naam en adres in, onderteken en scan het document. Stuur het vervolgesn voor 26 juni 2024 naar Groengrensland@gmail.com .
Dan zorgen wij ervooor dat het op tijd bij de gemeente wordt ingediend.
Het meer gedetailleerde bezwaarschrift van Groen Grensland zal binnenkort ook op de website worden geplaatst.

Ter inzage legging van het bebouwingsplan Elm-131 ‘Javelin Park Ost’

Omdat er nieuw bestemmingsplan is vastgesteld voor het hele bedrijventerrein zal het bebouwingsplan voor het oostelijk deel ook worden aangepast. In de Commissie voor Planning, Transport en Vastgoedzaken van 23 april 2024 is de nieuwe versie van het plan al besproken. De nieuwe versie van het plan ligt van 13 mei tot en met 28 juni 2024 ter visie. Nu wordt pas echt duidelijk hoe groot de negatieve impact op de natuurlijk omgeving zal zijn. De plaatselijk 40 m hoge hallen zullen tot op de Meinweg zichtbaar zijn, zeker omdat de aangekondigde maatregelen om lichtemissies beperkt te houden niet meer terugkomen in de plannen. Ook wordt duidelijk hoeveel extra grondwater zal moeten worden onttrokken. Uiteraard zullen wij als Groen Grensland wederom reageren.ederkrüchten
Nationaal Park de Meinweg bedreigd door extra stikstofuitstoot van bedrijventerrein Elmpt
Groen Grensland, de Natuur en Milieufederatie Limburg en de Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen hebben de provincie Limburg opgeroepen om actie te ondernemen tegen het besluit van de gemeenteraad van Niederkrüchten.
Dit besluit van 19 maart 2024 maakt een groot bedrijventerrein van 150 ha mogelijk. Hierdoor zal de verkeersintensiteit op de aanliggende snelweg A52, die bij Elmpt overgaat in de Nederlandse autoweg N280, met ruim 20.000 motorvoertuigen (mvt) per dag toenemen. Als gevolg hiervan zal er een substantiële toename van de stikstofdepositie op onder meer het National Park en natura 2000 gebied de Meinweg plaatsvinden.

Megaloodsen Elmpt geen 15 maar 40 m hoog
Vogelvlucht impressie van de 40 m hoge loodsen gezien vanaf Weyenhof
Omdat er nieuw bestemmingsplan is vastgesteld voor het hele bedrijventerrein is ook het bebouwingsplan voor het oostelijk deel aangepast. In de Commissie voor Planning, Transport en Vastgoedzaken van 23 april 2024 is de nieuwe versie van het plan al besproken. Inmiddels werd het ook de commissieleden duidelijk dat de geplande megahallen niet 15 of 20 m maar 40 m hoog worden. Een vrees die Groen Grensland van meet af aan geuit heeft. Maar ondanks het besef dat ze bij de neus waren genomen, stemden deze leden voor het plan…..
Het ligt in de bedoeling dat de gemeenteraad van Niederkrüchten het aangepaste plan in de raadsvergadering van 14 mei 2024 zal vaststellen. Daarna wordt het plan wederom ter visie gelegd.
Vaststellingsbesluit gemeenteraad Niederkruchten bestemmingsplan Militairterrein Elmpt

De gevolgen van de plannen in kaart gebracht, waaruit blijkt dat ”Groen niet groen” blijft
Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Niederkrüchten op dinsdag 19 maart 2024 stond het besluit over de 61e wijziging van het bestemmingsplan “Militärgelände Elmpt” centraal. Dit plan, dat de transformatie van het voormalige vliegveld in Elmpt naar een industriezone behelst, roept bij Groen Grensland aanzienlijke bezorgdheid op vanwege de verwachte negatieve impact op natuur en leefomgeving. Helaas heeft de gemeenteraad in meerderheid voor het plan gestemd.
Vanuit het perspectief van natuur en landschap is het voorgestelde plan volstrekt onaanvaardbaar en zal er als het zo ver is een beroepsprocedure worden gestart. Het principe ‘groen blijft groen’ wordt volledig genegeerd. Het directe leefgebied van tal van organismen zal verdwijnen. De onaanvaardbare stikstofdepositie op de Duitse en Nederlandse N2000-gebieden is onterecht en zonder onderbouwing genegeerd, net zoals de waarschijnlijke verdroging van het natuurgebied de Lüsekamp.
Groen blijft niet groen
In de huidige situatie bestaat van de 217 ha ruim een derde deel (77,4 ha) uit groen, dat wil zeggen bos en/of schraalgrasland met hoge ecologische waarde. Volgens het plan wordt slechts 60 ha gereserveerd als groengebied c.q. compensatiegebied. Dat is dus minder dan in de huidige situatie. Bovendien komt er nog de aanleg van een extra ontsluitingsweg naar de golfbaan, de realisatie van een verkeersknooppunt in een beschermd gebied en de uitbreiding van een zuiveringsinstallatie in het Swalmdal in een landschapsbeschermingsgebied.
Groen blijft dus niet groen, ondanks beweringen van voorstanders van het plan.
Verlies leefgebied van tal van organismen
Het erkende verlies van leefgebied wordt geadresseerd met een 60 ha groot compensatiegebied in de voormalige schuilplaatsen in het zuidwesten en oosten van het wijzigingsgebied en de zone tegen de voormalige start- en landingsbaan. Dit gebied is kleiner dan de huidige waardevolle gebieden en heeft zelf al een grote ecologische waarde, waardoor compensatie weinig effectief zal zijn. Het doorschuiven van het probleem naar het niveau van het bebouwingsplan is daarom onverantwoord. Vanuit het perspectief van soortenbescherming moet de 61e wijziging van het bestemmingsplan daarom worden verworpen.
Stikstofdepositie op Nederlandse en Duitse Natura 2000-gebieden
De toename van verkeer zorgt niet alleen voor een incidentele, maar ook voor een blijvende toename van de stikstofdepositie op de Meinweg en het Swalmdal. Een extra voortoets zal niet voldoende zijn. Een zogenaamde passende beoordeling, waarin de initiatiefnemer onderzoekt of de instandhoudingsdoelstellingen van het Natura 2000-gebied door zijn activiteit in gevaar komen, zal in Nederland volgens de uitspraak van de Raad van State in 2019 noodzakelijk zijn.
Bovendien is de kans groot dat de gehanteerde drempelwaarde, het zogenaamde afkapcriterium van 0,3 kg N/(ha*a) voor FFH-gebieden in Duitsland, in een overbelaste situatie niet houdbaar is bij een gerechtelijke toetsing (zie uitspraak 19 mei 2023 in Nederland), omdat de instandhoudingsdoelen voor Europees beschermde natuur op deze manier nooit kunnen worden verwezenlijkt.
Als men een vergunningvrije drempelwaarde hanteert, zoals nu in Duitsland, dan kunnen veel projecten hun stikstofemissie laten toenemen tot aan de depositie van die drempel. Cumulatief kan de depositie op de al zwaar belaste natuur fors toenemen. Het hanteren van een drempelwaarde is daarom alleen verdedigbaar als de overheid met maatregelen kan garanderen dat, ondanks de mogelijke cumulatieve toename, de depositie in de natuur niet zal toenemen, of voldoende zal afnemen indien dat voor de habitats nodig is. Dat is in Duitsland momenteel niet geregeld.
Belangrijk is te vermelden dat, net zoals in Nederland, ook in Vlaanderen op 25 februari 2021 een stikstofarrest is uitgesproken, gevolgd door verschillende andere arresten.
Verdroging van de Lüsekamp
Er wordt geen rekening gehouden met toekomstige grondwateronttrekkingen door de bedrijven die zich er zullen vestigen. Dat er een toename van waterverbruik zal zijn, staat vast, gezien de geplande uitbreiding van de rioolzuiveringsinstallatie in Overhetfeld. Op de inspraakreacties uit 2023 van Groen Grensland, MHVS, NMF Limburg uit 2023, die aannemelijk maken dat het plan zal leiden tot waarschijnlijke verdroging van de Lüsekamp is door de gemeente niet gereageerd.
Ook bij de landelijke klimaatstaking in Viersen was het ”Nein Danke ” te zien

Ook bij de landelijke klimaatstaking in Viersen werd het ongenoegen over de geplande megaloodsen in Elmpt kenbaar gemaakt. Hier ontmoetten we de burgemeester van Viersen die ons wat tips gaf hoe we ons ongenoegen zouden kunnen kenbaar maken. We zullen hier dankbaar gebruik van maken.

Gemeente Roerdalen wil een grensoverschrijdende milieueffectbeoordeling van geplande windturbines bij Nationaal Park de Meinweg
De gemeente Roerdalen verzoekt de Kreis Viersen en de gemeente Niederkrüchten een grensoverschrijdende milieueffectbeoordeling overeenkomstig artikel 54, lid 2 (UVPG) uit te voeren voor de windturbines bij Dam en voor de windturbines op het voormalige vliegveld Elmpt.
Volgens de gemeente Roerdalen is het project Dam, bestaande uit twee windturbines onderdeel van een een groot windpark dat in fasen gerealiseerd is c.q. gaat worden. Vanwege de ruimtelijke samenhang moet het daarom ook als windpark worden gezien en als zodanig ook beooordeeld worden.
Meer informatie vindt u hier.
Eindverslag internationaal onderzoek: ''Op het bedrijventerrein Elmpt gaan amper Limburgers werken''

Het langverwachte grensoverschrijdend onderzoek heeft eindelijk het daglicht gezien. Het rapport, getiteld ‘’Effecten en gevolgen van de ontwikkeling van het energie- en bedrijventerrein Elmpt voor de omliggende Nederlandse en Duitse gemeenten’’ is opgesteld door de gemeente Niederkrüchten samen met de aangrenzende Duitse en Nederlandse gemeenten Brüggen, Schwalmtal, Wegberg, Beesel, Roermond en Roerdalen en het district Viersen. U kunt het rapport over “Bedrijventerrein , beroepsbevolking, transport en mobiliteit” HIER (Duits) of HIER (Nederlands) vinden.
Wat ons opviel
Milieu en Groene Ruimte
Hoewel het milieu en groene ruimte kort worden aangestipt, ontbreekt het aan concrete maatregelen om de bestaande biodiversiteit te beschermen. Het gebrek aan soortenbescherming en specifieke actiepunten is teleurstellend.
Mobiliteit
De plannen voor het mobiliteit laten eveneens te wensen over. Terwijl multimodulariteit herhaaldelijk wordt genoemd, blijkt in de praktijk dat deze aanpak niet wordt geïmplementeerd. Het voorstel om een spoorweg via Dahlheim aan te leggen, stuit op praktische obstakels en lijkt economisch niet levensvatbaar. Bovendien is het perspectief vanuit de ruimte, waarin Niederkrüchten tussen de havens van Antwerpen en Duisburg wordt geplaatst, ronduit naïef.
Het mobiliteitsconcept draait om de vier V’s: Vermijden, Verträglich gestalten (duurzaam ontwikkelen), Vernetzen (netwerken creëren) en Verlagerung (verplaatsen). Hoewel deze principes theoretisch worden omarmd, blijft de concrete uitwerking ervan in het planningsproces en de dagelijkse praktijk achterwege. Als dit echter serieus zou worden genomen, zou het industriegebied worden verplaatst naar de nabijheid van een treinstation, een haven en een stad met voldoende arbeidsplaatsen. Dit zou minstens driekwart van het verkeer vermijden en minder schade toebrengen aan de natuur.

Arbeidsmarkt
Het grootste knelpunt ligt op de arbeidsmarkt. Er ontbreekt echter een concreet actieplan om dit probleem aan te pakken. Het toenemende tekort aan geschoolde arbeidskrachten, mede door vergrijzing, blijft onbeantwoord. Zorgen over concurrentie in de regio en de vrees voor mislukking van het project blijven onbeantwoord. Bovendien gaan op het bedrijventrrein amper Limburgers werken.
Toezicht
De toezichtsverantwoordelijkheid van Verdion over het gehele project en het gebruik ervan, inclusief compensatiezones, lijkt onrealistisch. De vraag blijft wie er verantwoordelijk is voor de naleving van deze afspraken, vooral met betrekking tot de het nakomen van de afspraken met betrekken tot het realiseren van de (natuur) compensatiegebieden.
Conclusie
Al met al blijft het plan achter in het leveren van concrete oplossingen voor de gesignaleerde problemen. De vastberadenheid dat er geen alternatief is voor het voorgestelde gebied lijkt voorbarig en verhindert het overwegen van andere potentiële locaties.
De vergeten vogels van het vogelreservaat Elmpt


Het Ministerie van Milieu heeft eindelijk (januari 2024) de langverwachte grenzen van de vogelreservaten onthuld, met gedetailleerde toelichtingen over het beschermingsdoel en een lijst van de te beschermen vogelsoorten. Deze grenzen zijn van cruciaal belang voor de wettelijke status van vogelreservaten, met bijzondere aandacht voor het recentelijk herziene vogelreservaat in Elmpt, dat specifiek werd afgebakend en geregistreerd om de vogelpopulatie in het voormalige vliegveld te behouden.
Echter, er komt een verontrustend element aan het licht. Het noordelijke deel van de voormalige start- en landingsbaan is opmerkelijk genoeg geen onderdeel van het vogelreservaat. Een ornithologische kartering uit 2023 in onthult dat dit gedeelte van de landingsbaan juist uitzonderlijk waardevolle vogelhabitats herbergt. Een duidelijk geval van onjuiste en beperkte begrenzing dat de essentie van het beschermingsdoel aantast.
De broedvogelkartering, in 2023 specifiek opgesteld voor de 61e bestemmingsplanwijziging “Elmpt militair terrein” door Smeets onthult de aanwezigheid van grote populaties bedreigde vogelsoorten, waaronder de Boomleeuwerik, Raaf, Blauwe kiekendief, Grauwe klauwier, Roodborsttapuit, Tapuit, Kwartel, Wespendief, Graspieper en Nachtzwaluw.
Onze bezorgdheid richt zich op de mistige rechtvaardiging voor deze begrenzing en de afwezigheid van verbeteringen in de gebiedsafbakening. Het vermoeden rijst op dat economische belangen, de realisatie van een bedrijventerrein en de installatie van windturbines, wellicht zwaarder wegen dan natuurbeschermingsbelangen. Deze zorgen hebben we krachtig overgebracht in een dringende boodschap aan het LNU (Landelijk Netwerk van Natuurorganisaties in NRW), in de hoop dat deze kwestie grondig wordt onderzocht en gecorrigeerd ten gunste van de natuur en haar gevederde bewoners
Nog meer windturbines in Niederkrüchten
Hoe een landschap langzaam maar zeker ”verspargelt”



Tot 5 januari 2024 konden op het gemeentehuis van Niederkrüchten de plannen worden ingezien voor de bouw van twee nieuwe windturbines bij Dam. Deze zullen ruim 200 m hoog worden. Het is de bedoeling dat de turbines geplaatst worden ten zuiden van het industrieterrein Dam nabij de afgraving van Mevissen. Groen Grensland heeft hier bezwaar tegen gemaakt van wege onder meer de negatieve effecten op het landschap, de natuur en het leefmilieu.
De gemeente en het district Viersen presenteren de documenten voor geplande windturbines voor een tweede keer aan het publiek na kritiek van de BUND . Van 19 januari tot 2 februari 2024 zullen de stukken ter visie gelegd worden op het gemeentehuis en bij de Kreis.