Actueel 2025

Belangrijke stap in Elmpt: bebouwingsplan voorlopig opgeschort door Hogere Administratieve Rechtbank

Recentelijke massale bomenkap op het voormalige militaireterrein

Met veel genoegen kunnen wij melden dat de Hogere Administratieve Rechtbank voor de Deelstaat Noordrijn-Westfalen vandaag heeft besloten het bebouwingsplan voor Elmpt voorlopig op te schorten. Dit betekent dat er tot nader order geen werkzaamheden mogen plaatsvinden, in afwachting van een definitieve uitspraak in de hoofdprocedure. Het kort geding is hiermee succesvol afgerond; tegen deze beslissing is geen beroep meer mogelijk.

Hoewel er nog geen uitspraak is gedaan over de hoofdzaak, heeft de rechtbank geoordeeld dat de mogelijke schade aan het vogelreservaat zo ernstig is dat onmiddellijke opschorting noodzakelijk was. Dit vormt een belangrijke en hoopgevende stap in de bescherming van de natuur in Elmpt.

De procedure werd aangespannen door de Landesgemeinschaft Naturschutz und Umwelt Nordrhein-Westfalen e.V. tegen de gemeente Niederkrüchten. Een van de kernargumenten was dat eerder gepleegde, illegale vernietiging van natuurgebieden geen reden mag zijn ook het herstel van reeds gedeeltelijk vernietigde Europese beschermde gebieden te dwarsbomen.

Wij danken al onze ondersteuners hartelijk voor hun inzet en roepen iedereen op om ons ook financieel te blijven steunen. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we ook in de hoofdprocedure een overwinning behalen.

Samen maken we ons sterk voor de natuur in Elmpt!

De volledige uitspraak is te lezen via deze link.

Bezwaarschrift tegen industrieontwikkeling “Javelin Park Ost” wegens bedreiging natuur in de grensregio

Door stikstofneerslag bedreigde vennen op de Meinweg

De Duitse natuur- en milieuorganisatie Landesgemeinschaft Naturschutz und Umwelt Nordrhein-Westfalen e. V. (LNU NRW) heeft formeel bezwaar ingediend bij de Hogere Administratieve Rechtbank in Münster tegen het industriële ontwikkelingsplan “Javelin Park Ost” in de gemeente Niederkrüchten.
Volgens de organisatie vormt het plan een directe bedreiging voor beschermde natuur, waaronder het grensoverschrijdende Natura 2000-gebied “Schwalm-Nette-Platte mit Grenzwald und Meinweg”. Daarnaast zou het project in strijd zijn met zowel Europese als Duitse milieuwetgeving.

De LNU NRW stelt dat het plan:
– Geen stedenbouwkundige noodzaak heeft;
– De Europese Vogel- en Habitatrichtlijn schendt;
– Gebrekkig is beoordeeld op milieueffecten;
– En onvoldoende voorziet in compenserende maatregelen.

De organisatie vraagt de rechtbank om het plan nietig te verklaren. Ook roept zij overheden op om de unieke grensnatuur van Schwalm-Nette en Meinweg blijvend te beschermen tegen verdere versnippering en verstoring.

Meer informatie
Een inhoudsopgave van het volledige bezwaar is beschikbaar in twee talen:

Ook is een samenvatting van het bezwaar beschikbaar:

Nieuwe zienswijze tegen 18. wijziging van het streekplan Düsseldorf (RPD)
Nieuwe windenergiegebieden in de grensregio

In een brief van 27 augustus 2024 hebben we al commentaar gegeven op de plannen die aan ons zijn voorgelegd.
Het plan, dat sindsdien is gewijzigd door de regionale raad, wordt momenteel opnieuw ingediend voor inspraak tot 22 april 2025.
Wij hebben op de nieuwe plannen met gemengde gevoelens gereageerd. Enerzijds zijn we verheugd dat de locatie Nie01-A in het Elmpterbos ten noorden van de A52 is afgevallen. Anderzijds hebben we nog steeds grote bedenkingen tegen de locatie op het voormalig vliegveld in Elmpt. In ons bijgevoegde bezwaarschrift leggen we uit waarom, zie https://www.gruenes-grenzland.net/wp-content/uploads/2025/04/RPD-18.A-2025-grgr-LNU-DE-09.04.2025.docx

Vijf geplande windturbines op de landingsbaan direct naast het vogelbeschermingsgebied (geel gemarkeerd op de kaart hiernaast). Rechts van de landingsbaan is het vogelreservaat, dat ten onrechte niet is aangewezen

Javelin Park , ‘Groen blijft groen’

Terwijl er nog een juridische procedure loopt tegen het bebouwingsplan Elmpt Oost, worden de bomen zonder pardon gekapt. Helaas gaat er van deze procedure geen opschortende werking uit. De gang van zaken laat zien hoe weinig waarde er wordt gehecht aan onze groene omgeving. De beelden spreken voor zich: waar ooit een prachtig bos stond, resten nu (24/3/’25) enkel kale vlaktes.

Groen zou groen blijven. Niet dus.

En dit is nog maar het begin. Binnenkort verrijzen hier megahallen van maar liefst 40 meter hoog. Het vrachtverkeer zal enorm toenemen, met alle negatieve gevolgen van dien: geluidsoverlast, luchtvervuiling en een verkeersdrukte die zijn weerga niet kent. Uiteindelijk zullen er maar maar liefst 25.000 auto’s per dag door het gebied rijden. De impact op onze leefomgeving laat zich raden.

Met dank aan onder andere CDU Niederkrüchten, SPD Niederkrüchten en FDP Niederkrüchten…

Maar wij laten het hier niet bij zitten. Onze strijd gaat door!
 Steun ons (De) / Steun ons (Nl)

Uit de vereniging

Ook in 2025 vond de jaarvergadering in januari (25/1) plaats en wel in de Jägerhof net over de grens in Roerdalen.  Het huidige bestuur,  bestaande uit Nina Ungerechts, Hans Heijnen en Andreas Fink stelde zich wederom kandidaat en werden door de vergadering bij acclamatie herkozen. Een uitgebreid verslag volgt. Op de foto van links naar rechts:Anke Salzman, Nina Ungerechts, Hans Heijnen,  Andreas Fink en Thomas Seerden.

Bestuur tijdens jaarvergadering

Windturbines ELmpt: Raadpleging natuurorganisaties

Tot 12 februari 2025 kunnen kunnen de erkende natuurverenigingen bij de Kreis Viersen een zienswijze indienen tegen de plannen voor de  bouw van 5 windturbines op de landingsbaan van de voormalige militaire luchthaven direct grenzend aan een vogelbeschermingsgebied. De LNU (landes büro der Natuschutzverbände NRW) zal hier ook gebruik van maken. Een eerste verkenning van de voorliggende stukken laat ernstige tekortkomingen zien. Dit willen we illustreren aan de hand van de Nachtzwaluw, een kenmerkende soort voor dit vogelbeschermingsgebied, bedreigd en zeer gevoelig voor de geplande ontwikkelingen in Elmpt.

Ziegenmelker PNE (Pure New Energy) in blau. Ziegenmelker ingesamt bis 2025 (Lange (2018), Sommerhage (2020) en Smeets (2023)) in rot.

Belangrijkste tekortkomingen:

1. Het ontbreken van territoria ten noorden van de start- en landingsbaan
De territoria van de nachtzwaluw, zoals in kaart gebracht door Lange (2018), Sommerhage (2020) en Smeets (2023), zijn op de kaart weergegeven als rode stippen. In het huidige onderzoeksrapport zijn echter alleen de zuidelijke territoria (blauw weergegeven) opgenomen.Dit is problematisch, omdat de nachtzwaluwpopulatie als geheel moet worden beoordeeld. Door de noordelijke territoria niet mee te nemen, ontstaat een onjuist en onvolledig beeld van de omvang en verspreiding van de populatie, evenals van de effecten van de geplande maatregelen.

2. Het niet meenemen van relevante cumulatieve effecten
De eerder genoemde kaart toont ook de natuurcompensatiegebieden voor de nachtzwaluw, die zijn gesitueerd op minimaal 500 meter van de windturbines om negatieve effecten te minimaliseren. Indien deze bufferzones naar het noorden worden doorgetrokken, blijkt dat niet alleen vier nachtzwaluwterritoria, maar ook de geplande natuurcompensatiegebieden van het Verdion Javelin Park binnen de invloedssfeer van de turbines vallen. Dit is problematisch, aangezien deze gebieden eveneens als compensatiegebied voor de nachtzwaluw zijn aangewezen. Hoewel in het rapport mitigerende maatregelen worden voorgesteld om lichtvervuiling tegen te gaan, zoals vraaggestuurde nachtmarkering en bouwverlichting met een stralingshoek van -2°, blijkt uit het Bebauungsplan Elmpt Ost dat Verdion geen adequate maatregelen neemt of kan nemen. Vooral de logistieke sector vormt een groot probleem, aangezien vrachtwagenterreinen de hele nacht verlicht blijven.
Daarnaast worden andere mogelijke cumulatieve effecten, zoals geluidsoverlast, niet in de beschouwing meegenomen. De conclusie dat de voorgestelde maatregelen voldoende zijn om de nachtzwaluw te behouden, is dan ook zeer voorbarig. Zonder een uitgebreide analyse van het totale cumulatieve effect kan deze conclusie niet worden onderbouwd.

Nachtzwaluw /Ziegenmelker (foto: Anja van Halbeek)

3. Natuurcompensatiemaatregelen : sigaar uit eigen doos

Om het verlies aan geschikt habitat voor de nachtzwaluw te compenseren, is een compensatiegebied aangewezen binnen het Vogelbeschermingsgebied (VSG), waar een bosweide van minimaal 4,5 hectare moet worden gerealiseerd. Hoewel dit op het eerste gezicht een positief initiatief lijkt, rijst de vraag of het VSG niet sowieso geschikt gemaakt zou moeten worden als leefgebied voor de nachtzwaluw, ongeacht compensatieverplichtingen.

In het nabijgelegen, noordelijk gelegen Brachter Wald worden immers diverse beheer- en inrichtingsmaatregelen uitgevoerd die gericht zijn op natuurverbetering, zonder dat hier sprake is van compensatieverplichtingen. Het aanwijzen van regulier beheer als compensatiemaatregel binnen een VSG doet daarom afbreuk aan de daadwerkelijke doelstelling van compensatie. Het lijkt eerder een verschuiving van verantwoordelijkheid dan een serieuze poging om het verlies van geschikt habitat voor de nachtzwaluw daadwerkelijk te compenseren.

Door deze drie belangrijke tekortkomingen wordt de impact van het project op de nachtzwaluwpopulatie onderschat en worden de voorgestelde maatregelen onvoldoende onderbouwd.

Kogel door de kerk: LNU is jurdische procedure gestart

Wij vragen in feite om een jurisdictionele toetsing (Normenkontrolle) omdat wij er van uitgaan dat de nu toe vastgestelde bestemmingsplannen en het bebouwingsplan in strijd zijn met hoger recht. Door de advocaat is namens LNU bij de rechtbank in Münster dit verzoek  ingediend en door het Oberverwaltungsgericht geaccepteerd.

Wat de windturbines betreft, moeten we ook zelf waakzaam zijn. Zodra de vergunning is verleend, zal het district Viersen dit publiceren en kunnen we juridische stappen ondernemen. Er wordt momenteel een MER voorbereid voor de vergunningsaanvraag voor de geplande bouw van 5 windturbines op de landingsbaan van de voormalige militaire luchthaven

Juridische strijd is duur maar de kans op succes is groot
Voorlopig kunnen we de juridische procedures betalen maar aangezien het naar alle waarschijnlijk een kwestie van lage adem wordt zijn we een donatieactie begonnen,

zie
Spenden
Doneren

Wij houden u van de voortgang hiervan op de hoogte.

Start formele juridische procedure door advocaat van LNU

Controverse rond mega-industrieterrein Elmpt: Duitse pers vergoelijkt, Nederlandse pers waarschuwt

Rheinische Post: "Zorgen van de tegenstanders zijn ongegrond "

De plannen voor een mega-industrieterrein in Elmpt, net over de Duits-Nederlandse grens, hebben geleid tot hevige discussies. Het project omvat niet alleen 40 hectare aan industriële megahallen in een bestaand bos, maar ook aanvullende boskap voor een nieuwe snelwegaansluiting, de uitbreiding van een zuiveringsinstallatie in het kwetsbare Swalmdal en de plaatsing van 250 meter hoge windturbines in een nabijgelegen vogelbeschermingsgebied. De media aan beide zijden van de grens belichten het onderwerp opvallend verschillend.

 De Duitse krant Rheinische Post d.d. 17-12-2024  lijkt de plannen in een gunstig daglicht te stellen en minimaliseert de kritiek.
Ze citeert onder meer milieubeschermers en petitieondertekenaars die wijzen op alternatieven zoals hergebruik van verlaten industrieterreinen en plaatsing van zonnepanelen op daken.
Toch concludeert de krant dat veel ondertekenaars slechts “gedeeltelijk geïnformeerd” zouden zijn en dat hun bezwaren al in de planning zijn meegenomen. Hiermee wordt gesuggereerd dat de zorgen van de tegenstanders ongegrond zijn en kiest zij nadrukkelijk de kant van projectontwikkelaar Verdion.

Aan Nederlandse zijde kiest de regionale omroep L1 d.d. 17-12-2024 voor een scherpere analyse van de mogelijke impact. Hans Heijnen van Vereniging Groen Grensland schetst een somber beeld: “De impact op de grensregio zal enorm zijn. Er komen dagelijks 22.000 extra auto’s door een nieuwe snelwegaansluiting, de zuiveringsinstallatie in het Swalmdal moet worden uitgebreid en er ontstaat een ketenreactie van negatieve ontwikkelingen.” Heijnen benadrukt de juridische strijd die op handen is en wijst op de bescherming van Natura 2000-gebieden zoals het Swalmdal en de Meinweg.

Terwijl de Rheinische Post vooral focust op de vermeende zorgvuldigheid van de planning, zet L1 de nadruk op de bedreiging voor natuur, leefomgeving en de langdurige juridische obstakels waar tegenstanders voor staan. Het contrast tussen de Duitse en Nederlandse berichtgeving benadrukt niet alleen verschillende journalistieke benaderingen, maar ook de vraag: wie geeft de hele waarheid weer?

De verdeeldheid over dit industrieterrein laat zien hoe grensoverschrijdende kwesties media kunnen verdelen, met mogelijk grote gevolgen voor zowel natuur als gemeenschap.

nl_NLNL
Scroll naar boven