Standpunten Groen Grensland
Industrie- en bedrijvencomplex Javelin Park Elmpt

Standpunten en inspraak burgers
Bestemmingsplan (61e Wijziging) "Militairterrein Elmpt"
21 oktober 2024, Rockwool-stikstofmaatregelen dreigen zinloos te worden door nieuw bedrijventerrein Javelin Park Elmpt
Terwijl het bedrijf Rockwool, een van de grootste stikstofuitstoters van Nederland, plannen maakt om zijn stikstofuitstoot aanzienlijk te verlagen, dreigen deze inspanningen teniet te worden gedaan door de komst van een nieuw bedrijventerrein net over de grens in Duitsland. De bouw van Javelin Park in Elmpt, op slechts enkele kilometers van natuurgebied de Meinweg, zal zorgen voor een forse toename van stikstofemissies in de regio.
Rockwool investeert in milieuvriendelijkere productie
Rockwool, gelegen nabij de Meinweg, ontvangt miljoenen euro’s aan subsidie om een nieuwe verlengde uithardingsoven te bouwen. Deze oven, die in 2026 en 2027 wordt gerealiseerd, maakt het mogelijk om bij de productie van steenwol-isolatie een milieuvriendelijker bindmiddel te gebruiken. Dit zou een jaarlijkse reductie van maar liefst 42.000 kilogram ammoniak betekenen, een belangrijke stap richting een duurzamere productie.
Javelin Park Elmpt: een bedreiging voor de natuur
Echter, net over de grens in Duitsland staat Javelin Park gepland, een bedrijventerrein dat door de toename van verkeer naar verwachting jaarlijks 1.569 kilogram ammoniak (NH3) en 25.700 kilogram stikstofoxiden (NOx) zal uitstoten.
Dweilen met de kraan open
Hoewel de inspanningen van Rockwool een positieve bijdrage kunnen leveren aan de verlaging van stikstofuitstoot in de regio, worden deze vooruitgangen ernstig bedreigd door de extra emissies van Javelin Park. De verwachte toename van stikstofdepositie zal het effect van de geplande maatregelen grotendeels tenietdoen. Hierdoor blijft de kwetsbare natuur van de Meinweg onder druk staan.
In een brief aan de provincie Limburg doen we een oproep om in actie te komen, zie Hier
7 mei 2024, Oproep aan provincie Limburg om actie te ondernemen tegen het besluit van de gemeente Niederkrüchten
Groen Grensland, de Natuur en Milieufederatie Limburg en de Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen hebben de provincie Limburg opgeroepen om actie te ondernemen tegen het besluit van de gemeenteraad van Niederkrüchten.
Dit besluit van 19 maart 2024 maakt een groot bedrijventerrein van 150 ha mogelijk. Hierdoor zal de verkeersintensiteit op de aanliggende snelweg A52, die bij Elmpt overgaat in de Nederlandse autoweg N280, met ruim 20.000 motorvoertuigen (mvt) per dag toenemen. Als gevolg hiervan zal er een substantiële toename van de stikstofdepositie op onder meer het National Park en natura 2000 gebied de Meinweg plaatsvinden.
Aangezien Nederland een resultaatverplichting heeft om achteruitgang van de kwaliteit van een Natura 2000 gebied te voorkomen, ook al ligt de oorzaak van deze achteruitgang in het buitenland, betekent dit dat Nederland extra maatregelen moet nemen om de negatieve gevolgen van deze buitenlandse activiteiten te voorkomen of te compenseren.
Deze verplichting geldt onafhankelijk van de vraag of in het andere land een verplichting bestaat tot een passende beoordeling, of een dergelijke beoordeling is verricht en of de overheid van het buurland verplicht is om een dergelijke invloed op Nederlandse gebieden te voorkomen.
Meer lezen:
Brief
Stikstofrapport
19 maart 2024, Vaststellingsbesluit 61e wijziging van het bestemmingsplan “Militair gebied Elmpt’

Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Niederkrüchten op dinsdag 19 maart 2024 stond het besluit over de 61e wijziging van het bestemmingsplan “Militärgelände Elmpt” centraal. Dit plan, dat de transformatie van het voormalige vliegveld in Elmpt naar een industriezone behelst, roept bij Groen Grensland aanzienlijke bezorgdheid op vanwege de verwachte negatieve impact op natuur en leefomgeving. Helaas heeft de gemeenteraad in meerderheid voor het plan gestemd.
Vanuit het perspectief van natuur en landschap is het voorgestelde plan volstrekt onaanvaardbaar. Het principe ‘groen blijft groen’ wordt volledig genegeerd. Het directe leefgebied van tal van organismen zal verdwijnen. De onaanvaardbare stikstofdepositie op de Duitse en Nederlandse N2000-gebieden is onterecht en zonder onderbouwing genegeerd, net zoals de waarschijnlijke verdroging van het natuurgebied de Lüsekamp.
Groen blijft niet groen
In de huidige situatie bestaat van de 217 ha ruim een derde deel (77,4 ha) uit groen, dat wil zeggen bos en/of schraalgrasland met hoge ecologische waarde. Volgens het plan wordt slechts 60 ha gereserveerd als groengebied c.q. compensatiegebied. Dat is dus minder dan in de huidige situatie. Bovendien komt er nog de aanleg van een extra ontsluitingsweg naar de golfbaan, de realisatie van een verkeersknooppunt in een beschermd gebied en de uitbreiding van een zuiveringsinstallatie in het Swalmdal in een landschapsbeschermingsgebied.
Groen blijft dus niet groen, ondanks beweringen van voorstanders van het plan.
Verlies leefgebied van tal van organismen
Het erkende verlies van leefgebied wordt geadresseerd met een 60 ha groot compensatiegebied in de voormalige schuilplaatsen in het zuidwesten en oosten van het wijzigingsgebied en de zone tegen de voormalige start- en landingsbaan. Dit gebied is kleiner dan de huidige waardevolle gebieden en heeft zelf al een grote ecologische waarde, waardoor compensatie weinig effectief zal zijn. Het doorschuiven van het probleem naar het niveau van het bebouwingsplan is daarom onverantwoord. Vanuit het perspectief van soortenbescherming moet de 61e wijziging van het bestemmingsplan daarom worden verworpen.
Stikstofdepositie op Nederlandse en Duitse Natura 2000-gebieden
De toename van verkeer zorgt niet alleen voor een incidentele, maar ook voor een blijvende toename van de stikstofdepositie op de Meinweg en het Swalmdal. Een extra voortoets zal niet voldoende zijn. Een zogenaamde passende beoordeling, waarin de initiatiefnemer onderzoekt of de instandhoudingsdoelstellingen van het Natura 2000-gebied door zijn activiteit in gevaar komen, zal in Nederland volgens de uitspraak van de Raad van State in 2019 noodzakelijk zijn.
Bovendien is de kans groot dat de gehanteerde drempelwaarde, het zogenaamde afkapcriterium van 0,3 kg N/(ha*a) voor FFH-gebieden in Duitsland, in een overbelaste situatie niet houdbaar is bij een gerechtelijke toetsing (zie uitspraak 19 mei 2023 in Nederland), omdat de instandhoudingsdoelen voor Europees beschermde natuur op deze manier nooit kunnen worden verwezenlijkt.
Als men een vergunningvrije drempelwaarde hanteert, zoals nu in Duitsland, dan kunnen veel projecten hun stikstofemissie laten toenemen tot aan de depositie van die drempel. Cumulatief kan de depositie op de al zwaar belaste natuur fors toenemen. Het hanteren van een drempelwaarde is daarom alleen verdedigbaar als de overheid met maatregelen kan garanderen dat, ondanks de mogelijke cumulatieve toename, de depositie in de natuur niet zal toenemen, of voldoende zal afnemen indien dat voor de habitats nodig is. Dat is in Duitsland momenteel niet geregeld.
Belangrijk is te vermelden dat, net zoals in Nederland, ook in Vlaanderen op 25 februari 2021 een stikstofarrest is uitgesproken, gevolgd door verschillende andere arresten.
Verdroging van de Lüsekamp
Er wordt geen rekening gehouden met toekomstige grondwateronttrekkingen door de bedrijven die zich er zullen vestigen. Dat er een toename van waterverbruik zal zijn, staat vast, gezien de geplande uitbreiding van de rioolzuiveringsinstallatie in Overhetfeld. Op de inspraakreacties uit 2023 van Groen Grensland, MHVS, NMF Limburg uit 2023, die aannemelijk maken dat het plan zal leiden tot waarschijnlijke verdroging van de Lüsekamp is door de gemeente niet gereageerd.
Inspraak reacties
Door Groen Grensland is op 30 oktober 2023 een uitgebreid bezwaarschrift met vier bijlagen ingediend. Deze documenten kunt u hier downloaden.
- Zienswijze 61e wijziging van het bestemmingsplan “Militair gebied Elmpt’’, zie HIER NL, HIER DE, HIER DE
Bijlagen
- Bijlage 1.
J. Mülders, 16-10-2023, Beurteilung Verkehrsgutachten FNP 61, zie HIER - Bijlage 2.
Knut haverkamp, 28-09-2023, Immissionsschutzgutachten der accon Environmental Consultants vom 26.07.2023 die Umnutzung des ehemaligen Militärflughafens in Niederkrüchten-Elmpt, zie HIER - Bijlage 3.
FF Advies, 18-10-2023, Notitie AERIUS-berekening inzake verkeerstoename door herbestemming militair terrein Elmpt, zie HIER - Bijlage 4.
Vragen van Groen Grensland met betrekking tot de criteria voor een verantwoorde en hedendaagse planning van bedrijventerreinen aan de raadsfracties in Niederkrüchten, zie HIER

Ter visie legging
De inspraakronde voor het bestemmingsplan van het luchthaventerrein in Elmpt start op 18 september 2023. Volgens de Duitse Bouwwetgeving slechts een beperkt aantal overheden en ”organen van openbaar belang” hun zienswijze tot en met 3 november indienen. Ter voorbereiding hierop kan iedereen alle stukken al lezen die de gemeente heeft gepubliceerd:
Via de genoemde overheden en ”organen van openbaar belang” zullen wij proberen maximale invloed aan te wenden ten einde het onzalige plan een halt toe te kunnen roepen.
Directe aanleiding voor het opstarten van deze nieuwe procedure voor het bestemmingsplan zijn veranderingen van het plan op twee punten. Er komen namelijk twee groenvoorzieningen bij voormalige shelters van de vliegtuigen en de aansluiting op de snelweg wordt verlegd in het aangrenzende bos.

Uitbreiding zuiveringsinstallatie Overhetfeld
Omdat er een directe relatie is met de 61e wijziging van het bestemmingsplan “Militair gebied Elmpt’’, hebben wij op 28 oktober 2023 een apart bezwaar ingediend tegen de 70e wijziging van het bestemmingsplan “Uitbreiding GKA Overhetfeld, zie HIER NL, HIER DE
Op 30 juli 2024 hebben we wederom een zienswijze ingediend, zie HIER NL, HIER DE
Dit omdat in het aangepast plan de zuiveringsinstallatie nog steeds in het Landschaftsschutzgebiet L07 Schwalmniederung is gelegen.

Bebouwingsplan Elm-131 ”Javelin Park Ost
Procedure 2025
Belangrijke stap in Elmpt: bebouwingsplan voorlopig opgeschort door Hogere Administratieve Rechtbank
28. April 2025, Urteil des Oberverwaltungsgerichts für das Land Nordrhein-Westfalen im Verfahren des einstweiligen Rechtsschutzes der Landesgemeinschaft Naturschutz und Umwelt Nordrhein-Westfalen e.V. gegen die Gemeinde Niederkrüchten zum Bebauungsplan Elmpt Ost, siehe
https://www.gruenes-grenzland.net/wp-content/uploads/2025/04/2025-04-28-Beschluss-ueber-einstweiligen-Rechtsschutzantrag.pdf
De juridische onderbouwing is ingediend.
Kogel door de kerk: LNU is jurdische procedure gestart
Wij vragen in feite om een jurisdictionele toetsing (Normenkontrolle) omdat wij er van uitgaan dat de nu toe vastgestelde bestemmingsplannen en het bebouwingsplan in strijd zijn met hoger recht. Door de advocaat is namens LNU bij de rechtbank in Münster dit verzoek ingediend en door het Oberverwaltungsgericht geaccepteerd.
Wat de windturbines betreft, moeten we ook zelf waakzaam zijn. Zodra de vergunning is verleend, zal het district Viersen dit publiceren en kunnen we juridische stappen ondernemen. Er wordt momenteel een MER voorbereid voor de vergunningsaanvraag voor de geplande bouw van 5 windturbines op de landingsbaan van de voormalige militaire luchthaven
Juridische strijd is duur maar de kans op succes is groot
Voorlopig kunnen we de juridische procedures betalen maar aangezien het naar alle waarschijnlijk een kwestie van lage adem wordt zijn we een donatieactie begonnen,
zie https://www.gruenes-grenzland.net/doneren-groen-grensland/
Wij houden u van de voortgang hiervan op de hoogte.

Procedure 2024
Beoordeling en afweging zienswijzen Bebauungsplan Elm-131 „Javelin Park Ost“
Reactie Groen Grensland
De gemeente Niederkrüchten heeft eind augustus 2024 alle ingediende zienswijzen, waaronder die van Groen Grensland, geanalyseerd en beoordeeld. Helaas moeten wij vaststellen dat de gemeente, ondanks haar uitgebreide reactie, veel van onze bezwaren onterecht naast zich neerlegt.

Ungerechtfertigte Verdoppelung des Naturausgleichs in Versiegelte Flächen /
Natuurcompensatie onterecht verdubbeld in verharde oppervlakten
Zo stelt de gemeente dat er geen problemen zijn met de stikstofuitstoot naar de Nederlandse Natura 2000-gebieden, terwijl de Nederlandse normen aanzienlijk worden overschreden. Een ander voorbeeld betreft de berekening van de noodzakelijke natuurcompensatie: de zogenaamde verharde oppervlakten worden ten onrechte dubbel meegeteld. Dit heeft niets met ecologie te maken, maar is ingegeven door de hardnekkige wil om het project door te zetten.
Een eerste korte reactie op de gemeentelijke afweging vindt u HIER-DE, HIER-NL
Daarnaast worden ook de meer dan 900 zienswijzen van bezorgde burgers niet serieus genomen. Op deze manier wordt inspraak tot een schijnvertoning gereduceerd. Het is dan ook logisch dat er juridische procedures zullen volgen.
Door Groen Grensland is op 25 juni 2024 een zienswijze ingediend die in lijn is met de zienswijze die wij eerder hebben ingebracht tegen de 61e wijziging van het bestemmingsplan van de gemeente Niederkrüchten ” Militair terrein Elmpt”. De toen gemaakte bezwaren zien we als integraal bestanddeel van het onderhavige document. Wel hebben we nu meer focus aangebracht, waarbij wij ons vooral richten op de te verwachten verdroging van beschermde natuurgebieden. Daarnaast richten wij ons op de veel te beperkte natuurcompensatie. De zienswijze staat hier:
Bebauungsplan Elm-131 ”Javelinpark Ost” Duits
Bebouwingsplan Elm-131 “Javelin Park Oost’’ Nederlands
Door de BUND Niederkrüchten is een flyer met een bezwaarschrift op hoofdlijnen gemaakt die wij als Groen Grensland volledig onderschrijven. Deze kunt u hier kunt downloaden. Kruis aan welke argumenten volgens u van toepassing zijn , vul uw naam en adres in, onderteken het document en verstuur het voor 28 juni 2024 naar de gemeente Niederkruchten.
Het meer gedetailleerde bezwaarschrift van Groen Grensland zal binnenkort ook op de website worden geplaatst.
Procedure 2023
Inspraak reacties 2023
De inspraaktermijn voor de plannen voor het industriële en bedrijvencomplex Javelin Park is op 16 februari 2023 verstreken. Van de bij ons bekende ca 90 ingebrachte zienswijzen hebben wij een samenvatting gemaakt , zie HIER
Ter visie legging 2023
Het voorliggende ontwikkelingsplan had betrekking op de eerste fase van de ontwikkeling van het industriële en commerciële gebied. Het plangebied beslaat ongeveer 94 hectare, waarvan ongeveer 70 hectare industrie- en bedrijfsgrond. Het ligt in het noordoosten van het pand aan de Roermonder Strasse.
Van 5 januari tot en met 15 februari 2023 kon het voorontwerp van het ontwikkelingsplan tijdens de kantooruren worden ingezien in het gemeentehuis van de gemeente Niederkrüchten, Laurentiusstr. 19.
Tijdens de inspraakperiode konden de documenten van het plan worden ingezien, zie HIER.
Van 5 januari tot 15 februari 2023 konden alle burgers een zienswijze indienen.
Om u hierbij te helpen hadden we een voorbeeld zienswijze bijgevoegd. Deze vindt u HIER .
Ook hadden wij een modelbrief gemaakt, zie HIER.
Overigens konden de zienswijzen ook in de Nederlandse taal worden ingediend.

Streekplan Düsseldorf
Nieuwe zienswijze tegen 18. wijziging van het streekplan Düsseldorf (RPD)
Nieuwe windenergiegebieden in de grensregio.
In een brief van 27 augustus 2024 hebben we al commentaar gegeven op de plannen die aan ons zijn voorgelegd.
Het plan, dat sindsdien is gewijzigd door de regionale raad, wordt momenteel opnieuw ingediend voor inspraak tot 22 april 2025.
Wij hebben op de nieuwe plannen met gemengde gevoelens gereageerd. Enerzijds zijn we verheugd dat de locatie Nie01-A in het Elmpterbos ten noorden van de A52 is afgevallen. Anderzijds hebben we nog steeds grote bedenkingen tegen de locatie op het voormalig vliegveld in Elmpt. In ons bijgevoegde bezwaarschrift leggen we uit waarom, zie https://www.gruenes-grenzland.net/wp-content/uploads/2025/04/RPD-18.A-2025-grgr-LNU-DE-09.04.2025.docx

Zienswijze tegen 18. Wijziging van het streekplan Düsseldorf (RPD)
Nieuwe windenergiegebieden in de grensregio
Groen Grensland en de Natuur en Milieufederatie Limburg maken zich grote zorgen vanwege impact op Nationaal Park de Meinweg en Elmpter Wald.
In het Regional Plan Düsseldorf, een soort streekplan voor de regio Düsseldorf, worden gebieden gepresenteerd, waar uitbreiding van windenergie mogelijk is. Een aantal van de potentiële locaties ligt vlak bij de landsgrens, zie paarse gebieden op de kaart.

Middels deze zienswijze d.d. 27 08 2024 willen wij onze zorgen uiten met betrekking tot een mogelijke aanwijzingen van diverse locaties en zelfs voorkeurslocaties in of in de directe nabijheid van de beschermde natuurgebieden Elmpter Schwalmbruch, Elmpter Wald en de Meinweg allen gelegen in het hart van het internationale grenspark Maas-Swalm-Nette. Het gaat hierbij om de volgende gebieden: Nie01-A_Alternative, Nie02, Nie03, Nie04, Nie05-alternatief en Nie06.
Gelet op het belang voor natuur en landschap focussen we ons echter op de locaties ten westen van Elmpt in gemeente Niederkrüchten. Bovendien zijn dit de locaties waar momenteel nog geen windturbines staan, hetgeen betekent dat we Nie04 en Nie06 buiten beschouwing laten.
Voor de vier resterende locaties zijn wij van mening dat deze én niet als Windenergie gebied (WEB) én al helemaal niet als versnellingsgebied zouden mogen worden aangewezen.

De belangrijkste reden is dat Nie01-A, Nie02, Nie03, en Nie05-alternatief op zeer korte afstand van het het Vogelschutzgebiedt VSG DE-4603-401 “Schwalm-Nette-Platte mit Grenzwald u. Meinweg zijn gesitueerd en dat significante aantasting van de soorten van het vogelreservaat die onder de instandhoudingsdoelstelling vallen, niet kan worden uitgesloten, vooral omdat aan de voorwaarde om maatregelen te nemen die de schade moet voorkomen danwel beperken , niet kan worden voldaan.
Voor een uitgebreide onderbouwing verwijzen we naar de zienswijze, zie hier.
Overigens wordt onze zienswijze ook onderschreven door de LNU, zie hier
Gelukkig is de kreis Viersen ook zeer kritisch op de door ons bekritiseerde locties, zie hier
Uit de reactie van de Kreis blijkt ook eens te meer de onverenigbaarheid van het Javelin Park en de windturbines die voor een deels zelfs in de gereserveerde natuurcompensatiegebieden zijn gepland.
Streekplan Keulen
Herziening van het streekplan voor het district Keulen, tweede ontwerplan.
Zienswijze mogelijke reactivering spoorlijnen in het gebied Wegberg
We hebben onze bezorgdheid geuit over het gewest plan van Keulen met betrekking tot de mogelijke reactivering van de spoorlijn Dahlhem-Elmpt. De reden hiervoor is dat deze lijn waardevolle natuurgebieden zoals de Meinweg en het Elmpter Wald zou doorsnijden.
Opvallend is dat uit de onderliggende documenten blijkt dat de er een verzoek ligt van de regionale planners van Düsseldorf aan hun collega’s in Keulen om dit tracé op te nemen als een amendement op het vorige regionale plan van Keulen vanwege de verbinding met het geplande industriegebied in Elmpt. Daadwerkelijke realisatie kan dus worden verondersteld op basis van deze interesse.
Onze zienswijze vindt u hier.
Eindverslag internationaal onderzoek: ''Op het bedrijventerrein Elmpt gaan amper Limburgers werken''
Het langverwachte grensoverschrijdend onderzoek heeft eindelijk (februari 2024) het daglicht gezien. Het rapport, getiteld ‘’Effecten en gevolgen van de ontwikkeling van het energie- en bedrijventerrein Elmpt voor de omliggende Nederlandse en Duitse gemeenten’’ is opgesteld door de gemeente Niederkrüchten samen met de aangrenzende Duitse en Nederlandse gemeenten Brüggen, Schwalmtal, Wegberg, Beesel, Roermond en Roerdalen en het district Viersen. U kunt het rapport over “Bedrijventerrein , beroepsbevolking, transport en mobiliteit” HIER (Duits) of HIER (Nederlands) vinden.

Wat ons opviel
Milieu en Groene Ruimte
Hoewel het milieu en groene ruimte kort worden aangestipt, ontbreekt het aan concrete maatregelen om de bestaande biodiversiteit te beschermen. Het gebrek aan soortenbescherming en specifieke actiepunten is teleurstellend.
Mobiliteit
De plannen voor het mobiliteit laten eveneens te wensen over. Terwijl multimodulariteit herhaaldelijk wordt genoemd, blijkt in de praktijk dat deze aanpak niet wordt geïmplementeerd. Het voorstel om een spoorweg via Dahlheim aan te leggen, stuit op praktische obstakels en lijkt economisch niet levensvatbaar. Bovendien is het perspectief vanuit de ruimte, waarin Niederkrüchten tussen de havens van Antwerpen en Duisburg wordt geplaatst, ronduit naïef.
Het mobiliteitsconcept draait om de vier V’s: Vermijden, Verträglich gestalten (duurzaam ontwikkelen), Vernetzen (netwerken creëren) en Verlagerung (verplaatsen). Hoewel deze principes theoretisch worden omarmd, blijft de concrete uitwerking ervan in het planningsproces en de dagelijkse praktijk achterwege. Als dit echter serieus zou worden genomen, zou het industriegebied worden verplaatst naar de nabijheid van een treinstation, een haven en een stad met voldoende arbeidsplaatsen. Dit zou minstens driekwart van het verkeer vermijden en minder schade toebrengen aan de natuur.
Arbeidsmarkt
Het grootste knelpunt ligt op de arbeidsmarkt. Er ontbreekt echter een concreet actieplan om dit probleem aan te pakken. Het toenemende tekort aan geschoolde arbeidskrachten, mede door vergrijzing, blijft onbeantwoord. Zorgen over concurrentie in de regio en de vrees voor mislukking van het project blijven onbeantwoord. Bovendien gaan op het bedrijventrrein amper Limburgers werken.
Toezicht
De toezichtsverantwoordelijkheid van Verdion over het gehele project en het gebruik ervan, inclusief compensatiezones, lijkt onrealistisch. De vraag blijft wie er verantwoordelijk is voor de naleving van deze afspraken, vooral met betrekking tot de het nakomen van de afspraken met betrekken tot het realiseren van de (natuur) compensatiegebieden.
Conclusie
Al met al blijft het plan achter in het leveren van concrete oplossingen voor de gesignaleerde problemen. De vastberadenheid dat er geen alternatief is voor het voorgestelde gebied lijkt voorbarig en verhindert het overwegen van andere potentiële locaties.

Affiches, postkaarten en banners
Onze affiches,postkaarten en banners kunt u hier downloaden. Inmiddels zijn drie van de zes postkaarten huis aan huis verspreid in de gemeente Niederkrüchten.












Folder
Onze folder (maart 2022) kunt u hier downloaden


Petitie
Een petitie is in december van 2024 gestart door de BUND Niederkrüchten, zie https://chng.it/yf6tCbr2HP
Windturbines Elmpt
Voor meer informatie over de plannen zie https://www.gruenes-grenzland.net/energiepark/
Raadpleging natuurorganisaties
Tot 12 februari 2025 kunnen kunnen de erkende natuurverenigingen bij de Kreis Viersen een zienswijze indienen tegen de plannen voor de bouw van 5 windturbines op de landingsbaan van de voormalige militaire luchthaven direct grenzend aan een vogelbeschermingsgebied. De LNU (landes büro der Natuschutzverbände NRW) zal hier ook gebruik van maken. Een eerste verkenning van de voorliggende stukken laat ernstige tekortkomingen zien. Dit willen we illustreren aan de hand van de Nachtzwaluw, een kenmerkende soort voor dit vogelbeschermingsgebied, bedreigd en zeer gevoelig voor de geplande ontwikkelingen in Elmpt.

Belangrijkste tekortkomingen:
1. Het ontbreken van territoria ten noorden van de start- en landingsbaan
De territoria van de nachtzwaluw, zoals in kaart gebracht door Lange (2018), Sommerhage (2020) en Smeets (2023), zijn op de kaart weergegeven als rode stippen. In het huidige onderzoeksrapport zijn echter alleen de zuidelijke territoria (blauw weergegeven) opgenomen.Dit is problematisch, omdat de nachtzwaluwpopulatie als geheel moet worden beoordeeld. Door de noordelijke territoria niet mee te nemen, ontstaat een onjuist en onvolledig beeld van de omvang en verspreiding van de populatie, evenals van de effecten van de geplande maatregelen.
2. Het niet meenemen van relevante cumulatieve effecten
De eerder genoemde kaart toont ook de natuurcompensatiegebieden voor de nachtzwaluw, die zijn gesitueerd op minimaal 500 meter van de windturbines om negatieve effecten te minimaliseren. Indien deze bufferzones naar het noorden worden doorgetrokken, blijkt dat niet alleen vier nachtzwaluwterritoria, maar ook de geplande natuurcompensatiegebieden van het Verdion Javelin Park binnen de invloedssfeer van de turbines vallen. Dit is problematisch, aangezien deze gebieden eveneens als compensatiegebied voor de nachtzwaluw zijn aangewezen. Hoewel in het rapport mitigerende maatregelen worden voorgesteld om lichtvervuiling tegen te gaan, zoals vraaggestuurde nachtmarkering en bouwverlichting met een stralingshoek van -2°, blijkt uit het Bebauungsplan Elmpt Ost dat Verdion geen adequate maatregelen neemt of kan nemen. Vooral de logistieke sector vormt een groot probleem, aangezien vrachtwagenterreinen de hele nacht verlicht blijven.
Daarnaast worden andere mogelijke cumulatieve effecten, zoals geluidsoverlast, niet in de beschouwing meegenomen. De conclusie dat de voorgestelde maatregelen voldoende zijn om de nachtzwaluw te behouden, is dan ook zeer voorbarig. Zonder een uitgebreide analyse van het totale cumulatieve effect kan deze conclusie niet worden onderbouwd.

3. Natuurcompensatiemaatregelen : sigaar uit eigen doos
Om het verlies aan geschikt habitat voor de nachtzwaluw te compenseren, is een compensatiegebied aangewezen binnen het Vogelbeschermingsgebied (VSG), waar een bosweide van minimaal 4,5 hectare moet worden gerealiseerd. Hoewel dit op het eerste gezicht een positief initiatief lijkt, rijst de vraag of het VSG niet sowieso geschikt gemaakt zou moeten worden als leefgebied voor de nachtzwaluw, ongeacht compensatieverplichtingen.
In het nabijgelegen, noordelijk gelegen Brachter Wald worden immers diverse beheer- en inrichtingsmaatregelen uitgevoerd die gericht zijn op natuurverbetering, zonder dat hier sprake is van compensatieverplichtingen. Het aanwijzen van regulier beheer als compensatiemaatregel binnen een VSG doet daarom afbreuk aan de daadwerkelijke doelstelling van compensatie. Het lijkt eerder een verschuiving van verantwoordelijkheid dan een serieuze poging om het verlies van geschikt habitat voor de nachtzwaluw daadwerkelijk te compenseren.
Door deze drie belangrijke tekortkomingen wordt de impact van het project op de nachtzwaluwpopulatie onderschat en worden de voorgestelde maatregelen onvoldoende onderbouwd.
De volledige inbreng van het Landesbüro der Naturschutzverbände NRW vindt u hier:
https://www.gruenes-grenzland.net/wp-content/uploads/2025/02/STN_LaBue_WEA_Elmpt.pdf